Skip to main content

Les elevades temperatures han fet avançar l'aparició de la processionària

L'Ajuntament de Castelldefels cada any realitza tractaments preventius per al control de la processionària del pi durant el mes de novembre. No obstant això, aquest any, amb les elevades temperatures, han afavorit l'eclosió avançada d'erugues de la processionària i sense necessitat de fer les típiques bosses, per la qual cosa és complicat detectar-les fins que baixen o cauen dels arbres per iniciar les processons.

És per això que recordem que cal prendre mesures bàsiques de prevenció:
• No tocar les erugues
• Treure els gossos lligats i amb morrió
• Si la persona és al·lèrgica a aquest insecte, cal evitar visitar zones on hi hagi pins

Danys que provoca la processionària
Les erugues s'alimenten a l'hivern de les acícules de pins i cedres, provocant que aquestes s'assequin i caiguin. Aquestes erugues estan recobertes per uns pèls urticants que es dispersen i suren a l'aire, produint irritació en pell, ull i nas.
Per a la salut humana, el problema més gran és que les larves, a partir del tercer estadi de desenvolupament, disposen d'uns plecs o sacs al dors on s'amaguen, agrupats, gran quantitat de petits cabells urticants de color taronja. Quan es molesten les larves o es mouen, s'obren els sacs alliberant-se milers de pèls urticants a l'atmosfera. Si aquests pèls entren en contacte amb la pell de les persones o animals, produeixen reaccions al·lèrgiques.
De cara als animals domèstics les erugues són perilloses si les llepen o toquen la filera o per contacte amb un niu que ha caigut, perquè contenen pels urticants. En aquests casos als gossos els pot aparèixer una inflamació als llavis, boca i cap en general. En aquests casos cal consultar el veterinari.


Recomanacions
Si es passeja per zones amb pins amb nens petits i/o gossos cal vigilar i NO TOCAR les erugues ni els sacs. En persones amb hipersensibilitat reconeguda, es recomana no visitar les zones de pineda amb presència d'aquests insectes. L'Ajuntament actua mitjançant tractaments preventius als pins de la via pública, però els pins de titularitat privada han de ser els propietaris els encarregats de prendre mesures amb mètodes biològics. És molt important tant els tractaments com la manipulació de les bosses per eliminar-les els facin personal expert i mantenint allunyats nens, avis i animals domèstics.

processionariadelpi